Jdi na obsah Jdi na menu
 


Denní svícení grátis!

29. 10. 2012

 

Světla pro denní svícení,  snadno a zdarma!

 

svetla_denni_sviceni_18265.jpg

 

 

V čechách je povinnost celoročního svícení. Na trhu jsou různá relé na automatické zapnutí, ale ty jsou poruchové a taky vám svítí všechny světla spz, palubka, atd. Dále se prodávají za nemalé peníze externí světla pro denní svícení, kde svítí pouze ta světla, nebo vozy mají světla pro denní svícení již od výrobce. 

 


Dlouho jsem přemýšlel, jak to udělat a tak se podělím jak to dopadlo u mne :
Neholduji přídavným modulům pro denní světla, z důvodu toho že jsou nedokonalé a některé nekvalitní......ověřeno praxí, přehřívání relátek a podobně. Našel jsem na přepínači světel kontakt, který je sepnutý v klidové poloze a na něm je spínamé +12V od světel přes klíček. Ve funkci světel vás nic neomezí, jen to, že při vypnutých světlech se automaticky zapnou mlhová světla při zapnutí klíčku. Pokud světla zapnete na parkovací nebo potkávací, tak mlhová/denní se zase vypnou.

Tato funkce je ve schematech popsána a je určena pro denni světla, je to zcela bez nákladů a starostí. Prostě udělá se propojka na konektoru zapínání světel PIN 8 šedo/žlutá se propojí s neobsazeným PINEM 6 

 

svetla_denni_sviceni_17345.jpg

 


Je to jednoduché a nemusí se nic rozebrat, jen známou metodou vysunout přepínač světel a použít jeden ISO pin a 5cm vodiče. Do pinu 8, kde už vodič je propojíme jeden konec a druhý propojíme s neosazeným pinem 6 a zacvakneme svorkovnici zpátky na ovladač a zasuneme zpět do palubovky. Vše funguje, akorát okruh není nijak chráněný, proto musíme ještě vložit pojistku 15A !

( bez problémů se dá dát do pojistkovýho bloku a ještě se to svícení s tím dá případně před STK vypnout )

 

Funkce:

Otočíme klíčkem v zapalování a v poloze žhavení (diesel) se rosvítí světla pro denní svícení (mlhovky), v poloze startování se vypnou a po nastartování se opět rozsvítí. Pokud přepneme na parkovačky, nebo potkávací světla,mlhovky se vypnou. V případě že chcete použít mlhovky, přepínač funguje klasickým způsobem :-)

 

 svetla_denni_sviceni_31246.jpg

 

Mlhovky v hlavních světlometech u Octavie svítí tak, že v žádném případě nemohou někoho oslnit. Funkci světel pro denní svícení plní na 100%.

Jediná nevýhoda je, že toto řešení není homologováno, takže pokud máte externí mlhovky v nárazníku, je toto řešení nevhodné, protože rozsvícené mlhovky v nárazníku jsou pro policii lákadlo :-)